Ľ. LUKIČ: Úrad práce by ma fungovať v budúcnosti efektívnejšie

24.05.2012 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 24. mája (TASR) - Novým riaditeľom Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) vo Vranove nad Topľou je od 17. mája tohto roka Ľubomír Lukič. Po prvých dňoch na čele spomínaného orgánu štátnej správy si vytýčil pre jeho budúce fungovanie niekoľko základných priorít.
"Očakávam, že sa mi podarí zlepšiť spolupráca s podnikateľmi regiónu, hlavne čo sa týka ohlasovania voľných pracovných miest. Je dôležité, aby sme im potom cielene ponúkali našich nezamestnaných podľa požadovanej kvalifikácie. V tejto súvislosti považujem za vhodné, aby sa z evidovaných nezamestnaných vytvorila podľa ich odbornosti nová ucelená databáza," priblížil svoje zámery Lukič, ktorý pracoval v minulosti v štátnej správe pre oblasť životného prostredia.
Ako ďalej uviedol, ÚPSVaR by mal pod jeho vedením v budúcnosti intenzívnejšie spolupracovať okrem podnikateľskej sféry aj s obcami okresu, ktorý trápi vyše 20-percentná miera nezamestnanosti. "Ako jeden z nástrojov podpory zamestnanosti využívajú samosprávy aktivačné práce. Chcel by som na nich apelovať, aby sa pri získavaní zdrojov na spomínané práce zameriavali na efektivitu ich vynaloženia. Sú obce, za ktorými vidno kus dobre odvedenej roboty, za inými nie," konštatoval Lukič.
V súvislosti s priemyselným parkom vo Vranove nad Topľou, ktorý je aj takmer štyri roky od jeho výstavby stále bez investora, riaditeľ ÚPSVaR zdôraznil, že pokusy o jeho zaplnenie by mala v tomto období iniciovať predovšetkým vranovská samospráva.
"Myslím si, že miestne školy majú dostatočný potenciál poskytnúť budúcim zamestnávateľom v parku kvalifikovaných zamestnancov či už pre oblasť strojárstva, drevárskej alebo napríklad textilnej výroby. Je zároveň úlohou škôl, aby si svoje študijné odbory upravili po prípadnom príchode investorov podľa ich nárokov či požiadaviek." doplnil Lukič.
Vo vzťahu k zamestnancom vranovského ÚPSVaR bude nový riaditeľ zdôrazňovať, že náplňou ich práce je predovšetkým služba obyvateľstvu. V tejto súvislosti nevylúčil na pôde svojho nového pôsobiska personálne zmeny. "Mám na mysli personálne preobsadenie niektorých zamestnancov, ku ktorému by mohlo dôjsť v budúcnosti v rámci úradu práce. Sú pozície, kde by mohli byť niektorí pracovníci využití efektívnejšie ako doteraz."
 

Vyberte región